Sanatate

Cei mai „atinşi” de astenie sunt copiii şi bătrânii. Stările proaste au, în perioada de primvară, o posibilă justificare. Recunoaşteţi semnele asteniei de primăvară si nu vă lăsaţi purtaţi de val! Altfel, astenia se poate prelungi cu o depresie deloc de ignorat. Vă simţiţi obosiţi, nervoşi, lipsiţi de orice interes? Stările generale proaste pot fi cauzate de schimbările de temperatură, presiune atmosferică şi de intensitate a luminii, care apar odată cu venirea primăverii.




Mai mult, organismul este epuizat din cauza carenţelor de vitamine şi minerale pe care le acumulează în anotimpul rece. De obicei, astenia trece de la sine fără să lase urme, dar, pe fondul unei vulnerabilităţi a organismului, în locul asteniei se poate instala depresia, o afecţiune destul de gravă.



Ce e de făcut?



Din cauza simptomelor de oboseală, anxietate, insomnie, cefalee, palpitaţii, lipsă de interes pentru activităţile de zi cu zi, creştere sau scădere în greutate, lipsa concentrării, astenia poate fi confundată cu afecţiuni mai grave. Dar, dacă toate analizele arată că sunteţi perfect sănătoşi, cauza problemelor dumneavoastră poate fi astenia.



Ce puteţi să faceţi?



Începeţi cu o dietă bazată pe cât mai multe fructe şi legume proaspete! Vitaminele şi mineralele activează metabolismul şi ajută corpul să devină mai rezistent. Consumaţi cât de multe urzici, lobodă, migdale, sparanghel, arahide, banane, morcovi, ţelină, varză, curmale, spanac, mărar, smochine, linte, fasole, citrice, pătrunjel, păpădie, mere, orez, soia, salată verde, ridichi, ceapă verde! Urzicile conţin săruri de fier, vitamina C, vitamina B12 şi vitamina A, care întăresc sistemul imunitar.



Salata verde te umple de energie. Salata verde conţine estrogeni, vitamine din complexul B, vitamina C şi săruri minerale care activează refacerea sistemului nervos. Ridichile ajută organismul să elimine toxinele acumulate din cauza stresului, alimentaţiei nesănătoase şi oboselii. Spanacul întăreşte oasele. Spanacul reduce riscul apariţiei accidentului vascular, bolilor cardiovasculare şi osteoporozei. În frunzele de spanac au fost descoperite cel puţin 13 substanţe antioxidante şi anticancerigene. Această legumă este o permanentă sursă de acizi graşi omega-3 şi folaţi, care ajută la creşterea circulaţiei sângelui, dar şi la prevenirea disfuncţiilor sexuale masculine.



Şi hidratarea sănătoasă este importantă pentru eliminarea toxinelor. Consumaţi doi litri de lichide pe zi, apă, sucuri naturale şi lactate! Dacă în ultima vreme nu prea aţi mai făcut mişcare în aer liber, acum puteţi să recuperaţi. O plimbare de jumătate de oră pe zi vă pune astenia pe fugă!